Tettenbrug – Beeldbank Kusterfgoed

Wanneer een toerist aan een Oostendenaar de weg naar de De Smet-de Naeyerbrug vraagt, is de kans groot dat er even met de wenkbrauwen wordt gefronst. En jij? Nee? De ‘Tettenbrug’!

De brug die dus officieel de De Smet – De Naeyerbrug heet, werd gebouwd tussen 1903 en 1905. Koning Leopold II geeft de opdracht aan een zeker Alban Chambon. Deze architect heeft in die periode ook het tweede Kursaal van Oostende verbouwd. Dit prachtige gebouw werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog vernietigd door de Duitsers. De brug vormt het sluitstuk van de uitbreiding van de haven.

Op de stenen zuilen bovenop de de De Smet- De Naeyerbrug staan oorspronkelijk bronzen beelden van vrouwelijke engelen waarvan in het Oostends zou gezegd worden dat er ‘vele volk vo de staosje stoat’. Wat voor alle duidelijkheid niets te maken heeft met het feit dat de brug vlakbij het station ligt.

Tijdens de Groote Oorlog verwijderen de Duitsers de beelden van de brug. Het brons werd gesmolten om er oorlogstuig mee te maken.

De brug, die genoemd is naar de minister van Financiën en Openbare Werken onder Leopold II, is gedurende jaren ook de verbinding voor de kustbaan tussen Knokke en De Panne. Alle verkeer kwam zo door het centrum van Oostende. Die functie is meteen ook de reden om de brug in 2002 af te sluiten voor alle auto’s en vrachtvervoer.

De Tettenbrug maakt in feite deel uit van een groter bruggencomplex. Zo heb je ook een draaibrug aan de zeesluis Demey. Daarnast is er de overbrugging van de Slachthuiskaai en een vast gedeelte over de treinsporen. Wist je trouwens dat, wanneer je van De Bolle komt, onder de brug een tunnel hebt, vroeger een afvoerkanaal liep?