Woon je in Roeselare en wil je deel uitmaken van de volkssfeer? Dan moét je weten wie Peegie is. Is dat niet het geval, dan stellen we hem graag even voor:

Peegie is het centraal personage in de boeken van Roeselarenaar Willem Denys. Peegie is een jonge man die zijn jeugd doorbracht op de Nieuwmarkt. Daar leerde hij de leurdersstiel van de Nieuwmarkters kennen. Voor deze die het niet weten: Nieuwmarkters zjin een groep Roeselarenaars met een lange traditie van leuren en vormen een hechte gemeenschap. Ze ontwikkelden zelfs een eigen taal!

Het personage Peegie charmeerde heel wat lezers en zijn volkshumor en karakter zorgden er al snel voor dat Peegie het symbool voor de Roeselaarse volksaard werd.

Wil je Peegie leren kennen? Lees dan de boeken ‘Peegie in z’n apejaren’ (1949) of ‘Peegie zijn triem door ‘t leven (1951) van Willem Denys.

Sinds 1982 staat er zelfs een standbeeld van Peegie op de Botermarkt. In 2021 zal het standbeeld (tijdelijk) moeten verdwijnen voor de bouw van het nieuwe stadhuis. Kom dus zeker nog eens uit je kot om Peegie te bezoeken!

Waar Peegie tijdens de werken te vinden zal zijn, is nog niet beslist. Waar zou jij het standbeeld plaatsen?

#mijnstadroeselare #lovelocal #peegie

Afbeelding © Seniorennet.be