Menig Gentenaars die vroeger in Gent gingen winkelen, passeerden steevast de verleidelijke etalages van de Joodse patisserie Bloch in de Veldstraat. Het verhaal van de zaak Bloch is een stuk Gentse geschiedenis. Bijna 109 jaar lang konden passanten van de Veldstraat genieten van hun heerlijke patékes en broden.

𝗗𝗲𝗽𝗼𝗿𝘁𝗮𝘁𝗶𝗲
Helaas ging het de Joodse familie niet altijd voor de wind. Toen de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog Gent binnenvielen, vluchtte uitbater Rudolphe samen met zijn vrouw Alice en hun kinderen Jacques en Nicole via Engeland naar Amerika. De bakkerij werd toen verder uitgebaat door schoonmoeder Sophie en schoonzus Margot. Zowel Sophie en Margot werden niet veel later weggevoerd met het derde konvooi naar Auschwitz en overleefden het kamp niet.

𝗗𝗲 𝗴𝗼𝘂𝗱𝗲𝗻 𝗷𝗮𝗿𝗲𝗻
Na de oorlog keerde Rudolphe terug met zijn gezin en baatte de bakkerij verder uit. In 1958 nam zijn zoon Jaques de fakkel over en in 1979 kwam diens zoon François er ook werken. François bepaalt vanaf dan het gezicht van Boulangerie Bloch dat tot ver buiten de grenzen van Gent een begrip wordt. Jacques is een meester in zijn vak. Zijn liefde voor goede, authentieke producten vertaalt zich in een uitzonderlijk aanbod. Het assortiment wordt voortdurend aangevuld met nieuwe specialiteiten. De balans tussen de eeuwenoude technieken en de moderne invloeden vanuit de hele wereld is wat Bloch zo uniek maakt.

Dit jaar werd er een nieuwe Bloch winkel geopend in de Sint-Pietersnieuwstraat. Heb jij er al een bezoekje gebracht?

Ps. Lees zeker ook eens het boek ‘Het verhaal van de familie Bloch’!

#mijnstadgent #lovelocal #bakkerijbloch #kooplokaal