Ernest Camillus De Vriendt, beter gekend als โ€˜de Roste Wasserโ€™ was een Gents volksfiguur. Waarom hij zo bekend was in Gent en omstreken? Dat had alles te maken met zijn verschijning en vooral zijn buitengewoon beroep.

๐—ฆ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฐ๐—ถ๐—ฎ๐—น๐—ฒ ๐˜„๐—ฎ๐˜€
Onze Ernest werd geboren in een bakkersgezin in de Gentse deelgemeente Sint-Amandsberg. Hij verliet de ouderlijke woonst in 1915 en begon op eigen houtje een wasserij nabij de Dampoort. Bij Ernest was er absoluut geen sprake van een โ€˜saaie dagโ€™ op het werk. Zijn favoriete ophaalronde was die in de rosse buurt van Gent. Vandaar ook deels zijn bijnaam, maar ook omwille van zijn haardos. Decennia lang haalde hij er het ondergoed op van de meisjes van plezier.

๐—ง๐—ฟ๐—ผ๐˜‚๐—ฏ๐—น๐—ฒ๐—บ๐—ฎ๐—ธ๐—ฒ๐—ฟ
Ook zijn ronde door de stad wierp zijn vruchten af. Voor wat drinkgeld liet hij de cafรฉgangers de inhoud van zijn wasmand zien. Terwijl riep hij zijn gekende uitdrukking โ€œVive la Libertรฉ, Die geeft รจs mijne vriendโ€. Een uitspraak die hem trouwens soms in de problemen bracht. Zo werd hij door deze uitspraak tijdens de Tweede Wereldoorlog opgepakt door de Duitsers. Toen ze beseften welk vlees ze in de kuip hadden, werd hij gelukkig terug vrijgelaten.

Een opmerkelijk figuur die hopelijk nooit in de vergetelheid raakt.

Ken jij nog zoโ€™n Gentse vedetten?

#mijnstadgent #lovelocal #throwbackthursday #derostewasser